Week van de poëzie 2017 in Tilburg

Op donderdag 26 januari aanstaande begint de Week van de Poëzie 2017 in Tilburg met gedichtendag. Het thema van de Week van de Poëzie is dit jaar ‘Humor’, en met dat thema gaan onder leiding van Stadsdichter van Tilburg Martin Beversluis op donderdag 26 januari zoveel mogelijk Tilburgse dichters optreden in De Kennismakerij aan de Burgemeester Brokxlaan 8/79 in Tilburg. De avond begint om 20.30 uur en de toegang is gratis. En dat is slechts het begin, want volgens goed gebruik pakt Tilburg uit tijdens de Week van de Poëzie 2017, die daarom in onze stad anderhalve week gaat duren.

Want op zondag 29 januari kunt u genieten van twee poëzie-evenementen, want ’s middags organiseert voormalig stadsdichter Frank van Pamelen ‘Lichte Gedichtendag’ in de Concertzaal Tilburg, en ‘savonds organiseert de Tilburgs/Zuid-Afrikaanse dichteres Carina van der Walt ‘Geur van de hemel’. Op vrijdag 3 februari trapt ook de Tilburgse poetry slam het vierde seizoen in Bleyemakerij De Boemel af met de eerste voorronde van 2017. Op zaterdag 4 februari is er ‘Nightclubbing’, een speciaal poëzie en muziekprogramma tijdens L’Avventura in Paradox. En tot slot is er op zondagmiddag 5 februari de Blikvorm Poëzie Proeverij bij boekhandel Gianotten-Mutsaers in de Emmapassage.

Stadsdichter van Tilburg Martin Beversluis presenteert Gedichtendag

Stadsdichter van Tilburg Martin Beversluis viert zijn laatste Gedichtendag in zijn functie als Stadsdichter. En dat doet hij met zoveel mogelijk Tilburgse collega’s. Verwacht optredens van voormalig Stadsdichter Jace van de Ven, Bart Smout, Peer de Graaf, Karla Witjens, Robert Proost, Nachtdichter van Tilburg Daan Taks, Hans d’Olivat en Rossella Bargiacchi. Voormalig Campusdichter van Tilburg University Andrew Cartwright komt niet alleen zelf optreden, maar hij brengt ook de nieuwgekozen Campusdichter van Tilburg University mee voor zijn of haar eerste optreden als Campusdichter.

Frank van Pamelen presenteert Lichte Gedichtendag

Het zijn er dertien. Natuurlijk. Want Tilburg. Dertien lichtvoetige dichters. Virtuoze taaltovenaars met gevoel voor humor. Nooit eerder kwamen zoveel gelauwerde woordkunstenaars in één voorstelling bijeen. Oude meesters als Ivo de Wijs, Pieter Nieuwint en Jan Boerstoel. Jong talent als Jan Beuving en Theo Danes. Verwacht verrassingen van alleskunner Erik van Muiswinkel, visuele ollekebollekes van Peter Knipmeijer en Frank Fabian van Keeren, hilarische liedjes van Dorine Wiersma en Roel C. Verburg. Zelfs Kees Torn stapt deze middag nog één keer op het podium. Kortom: deze unieke, eenmalige Lichte GedichtenDag mag je gewoon niet missen.

De presentatie is in handen van Frank van Pamelen en Jan J. Pieterse. Dat maakt samen dertien dichters. Voor maar dertien euro. Natuurlijk. Want het is in Tilburg. Lichte Gedichtendag begint om 14.30 uur. Tickets reserveren kan hier

Carina van der Walt organiseert ‘Geur van de Hemel’

Alles draait om herinnering in deze intieme en huisdelijke poëzievoorstelling. Via geuren en smaken belichten vijf dichters de kindertijd, de verloren tijd, het uiteenvallen van het geheugen. De dichters Kreek Daey Ouwens, Emma Crebolder, Annelie David, Theo Rikken en Carina van der Walt schreven samen het stuk. Ze komen uit verschillende windstreken en taalgebieden. De voorstelling begint om 20.30 uur (deur open om 20.00 uur), en wordt gehouden in de huiskamer van Mark en Caro, Noordstraat 81b Tilburg. De toegang is 10 euro, en er is plaats voor maximaal 30 mensen. Reserveren is dus noodzakelijk. Dit kan via info@amazingprojects.nl.

Podiumvlees poetry slam

Op vrijdagavond 3 februari trapt de Tilburgse poetry slam Podiumvlees haar vierde seizoen af met een voorronde in Bleyemakerij De Boemel. Maximaal vijf dichters gaan onder begeleiding van muzikant Ape Mc Monkey in drie rondes de poëtische strijd met elkaar aan. Verwacht verbaal vuurwerk en muzikale explosiviteit, en uiteindelijk bepaalt het publiek wie zich de winnaar of winnares van de eerste voorronde in 2017 van Podiumvlees mag noemen. Podiumvlees wordt georganiseerd door Stadsdichter van Tilburg Martin Beversluis en de Nachtdichter van Tilburg Daan Taks. De poetry slam begint om 20.30 uur. Bleyemakerij De Boemel is gevestigd aan de Burgemeester Brokxlaan 8/76 in Tilburg. De toegang is gratis.

L’Avventura @ Paradox: Nightclubbing

Deze keer in L’Avventura @ Paradox vieren we het afscheid van De Week van de Poëzie. Dit doen we met muziek en poëzie van stadsdichter Martin Beversluis, voormalig stadsdichter Esther Porcelijn, Käsebrot ft. Dorona Alberti (Gare du Nord), Woordspoken Jeroen Geurts, live jazz, singer-songwriters onder muzikale leiding van Rogier Telderman.
Aan het einde van de Week van de Poëzie 2017 brengen dichters en singer-songwriters en acteurs een eerbetoon aan de grote schrijvers in de “popmuziek”. Na de toekenning van de Nobelprijs voor literatuur aan Bob Dylan mogen we voortaan van “Grote Schrijvers” spreken als we het over (sommige) songwriters hebben. In de sfeer van een chique Nachtclub wordt zowel nieuw als bestaand materiaal gebracht.
Dorona Alberti (Gare du Nord) gaat vreemd, ze gaat namelijk solo. Al is dit voor haar alles behalve een kortstondige affaire. In samenwerking met Pieter de Graaf (piano) en Jonas Pap (cello) presenteert zij Käsebrot, een muziektheaterprogramma waarin zij, samen met jou door tijd en stijl reizen.
Alberti en haar mannen spelen nummers van Entartete Musik, Schlager, Deutsche Welle tot hiphop en house met maar een enkele verbinding: het Duits. Ze strippen de liederen, badderen ze, bewerken ze en kleden ze al kietelend weer aan. Ze flirten met klassiek en punk, maar blijven altijd bij de kern: hun grote liefde voor het spelen. Käsebrot is geen broodje aap, maar een broodje kaas met vorige-eeuwse allure.

Nightclubbing is een productie van Tom Pijnenburg – Gilaworks, Stadsdichter Martin Beversluis, Paradox & Bibliotheek Midden Brabant. Bestel je hier, of aan de kassa van De NWE Vorst.

Blikvorm Poëzie Proeverij

Op zondagmiddag 5 februari treden tussen 14.00 en 15.00 uur Ilse Vandenbussche, Nachtdichter van Tilburg Daan Taks en Stadsdichter van Tilburg Martin Beversluis met muzikanten op bij de Blikvorm Poëzie Proeverij in Boekhandel Gianotten-Mutsaers in de Emmapassage in Tilburg. De muziek zal verzorgd worden door Max Swagemakers op Viool en Erik Vandenberge op gitaar en verschillende andere instrumenten. De toegang is gratis.