Week van de Poëzie 2016 in Tilburg: Het Programma

Stadsdichter van Tilburg Martin Beversluis presenteert tussen 27 januari en 7 februari is samenwerking met Paradox, Beyond Borders, de Bibliotheek Midden Brabant, Prod.nu en de NWE Vorst de Week van de Poëzie in Tilburg. Volgens goed Tilburgs gebruik begint de poëzieweek in Tilburg eerder, en duurt hij langer. Tijdens de week van de poëzie, die als thema ‘Jaren die druppelend versmelten’ heeft, wil stadsdichter Martin Beversluis vooral de Tilburgse poëzie in het winterzonnetje zetten.

Hoewel de landelijke Week van de Poëzie officieel pas op donderdag 28 januari begint, gaat die hier in Tilburg al op woensdag 27 januari van start met Woordspoken @Paradox.

27 januari: Woordspoken @Paradox, aanvang 20.00 uur

Woordspoken is geïmproviseerde muziek samen met poëzie. Dit concept mocht de afgelopen seizoenen al een paar succesvolle avonden maken in ‘Kunstmaan’. Op 27 januari vanafr 20.00 uur treden zij op in Paradox aan de Willem-II-Straat in Tilburg, met medewerking van Jasper Mikkers (voormalig stadsdichter), Mandy Verleijsdonk, Karla Witjens, Daan Taks (nachtdichter van Tilburg), Lea Theunissen en Nick J. Swarth (voormalig stadsdichter van Tilburg). Daarnaast geeft ook Poetry Circle 013 acte de presence in de personen van: Karlijn Vlaardingerbroek, Sebastiaan Coolen en Kelly van Beukering. Zij bengen hun poëzie op de klanken van vaste Woordspoken muzikanten: Jeroen Geurts, Maarten Geerts, Max Swagemakers, Rob Verhofstad, Mizza Hendrix en Wouter van Itterzon. Het vuile klusje dit te presenteren rust als een loden last op de schouders van Rick Baggermans en stadsdichter Martin Beversluis. De toegang in Paradox is gratis.

28 Januari: Gedichtendag in De Kennismakerij, Aanvang 20.00 uur

Op gedichtendag presenteert de stadsdichter in samenwerking met de Bibliotheek Midden-Brabant vanaf 20.00 uur ‘Jaren die Druppelend versmelten’ in De Kennismakerij. Ook hier is de toegang gratis. U kunt luisteren naar optredens van Daan Taks (Nachtdichter van Tilburg), Robert Proost, Cees van Raak (Voormalig stadsdichter van Tilburg), Hans d’Olivat, De Stapschrijver, Andrew Cartwright, Rossella Bargiacchi en Jace van de Ven. Daarnaast presenteert Bibliotheek Midden-Brabant in het kader van het 100 jarig bestaan van Cabaret Voltaire een wedstrijd rondom het ‘Cadavre Exquis’. En ook verwelkomen wij voor het eerst de nieuwe Campusdichter (m/v) van Tilburg University, die eerder die avond is benoemd. Ook Poetry Circle 013 is aanwezig, met Kelly van Beukering, Ilse Vandenbussche en Sebastiaan Coolen.

31 januari: Beyond Borders: Poëzie Polygonaal, aanvang 17.00 uur

Ook Beyond Borders: Poëzie Polygonaal gaat vanaf 31 januari zich bezighouden met het 100-jarig bestaan van Cabaret Voltaire. Op 31 januari treden vanaf 17.00 uur Bart Smout, Pieter Bon, Ilse Vandenbussche en Carina van der Walt op in de Polygonale Loods aan de Burgemeester Brokxlaan in Tilburg. Toegang is gratis.

5 februari 100 jaar Dada in de NWE Vorst, Verschillende voorstellingen, Aanvang vanaf 17.00 uur

Op vrijdag 5 februari 2016 is het precies honderd jaar geleden dat aan de Spiegelgasse 1 in Zürich (waar zich nu nog steeds het DADA huis bevindt) het Cabaret Voltaire van start ging. Later bleek dat de start van de DADA beweging te zijn.

Tilburg is op haar bescheiden manier ook gekend om haar absurdistaneske geschiedenis. Het wekt dan ook geen verbazing dat in dit jaar diverse Tilburgse kunstenaars en kunstenaarsinitiatieven aandacht geven aan dit heugelijke feit, onder de noemer van `de verjaardag van dada’. Een verademing voor hen die niet van carnaval houden.

Om 17.00u wordt het verjaardagsbezoek ontvangen bij dadaspeeches, een speciale editie van het maandelijkse vrijdagmiddagprogramma in de Rode Salon in De NWE Vorst (toegang gratis). Sprekers zijn onder andere Jacq Palinckx (componist/gitarist), Ulrike Doszmann (ongekroonde danskoningin van het absurdisme), Wim Paeshuyse (Turnhoutse dichter) en Janine Ensslin (gastvrouw).
Speeches is elke eerste vrijdag van de maand, om 17.00 uur, toegang gratis.

Tegen 19.00u gaan in de kelder de deuren van de Kluis open voor publiek (toegang gratis). Een week lang heeft Wim Verhoeven zich daar als dadakluizenaar opgesloten om eens diep na te denken over de geschiedenis van Music hall, variété, vaudeville, cabaret, burleske etc, Verhoeven is de stichter van het illustere Kunstmaancabaret, waar al jaren succesvol gepionierd wordt met nieuwe vormen van variété, burleske en revue en waar kunst en entertainment elkaar vitaliserend uitdagen. Toegang gratis.

Om 20.00u presenteren L’Avventura en [prod]nu in de Grote Zaal van De NWE Vorst de dadasoiree, een bonte avond à la Cabaret Voltaire, met dadaïstische acts, absurdistische dans, volstrekt onbegrijpelijk theater en onverwachte dingen van onbestemde orde. Met: De Krenten, A.C.G. Vianen, Luk Sponselee, de Wobby-club, Ulrike Doszmann, Jacq Palinckx, Leonard Bedaux Cinema en de performance ‘Leck mich im Arsch’ van Marieke de Zwaan, Benjamin Meirhaeghe en Hendrik Kegels.

Entree avondprogramma (aanvang 20.00u): normaal 16 euro, vroege vogels 13 euro, FHK 50% 8 euro.

7 februari: Beyond Borders: Poëzie Polygonaal ‘Trapped in a Train’ Aanvang 17.00 uur

Een absurdistisch-poëtische voorstelling onder leiding van Andrew Cartwright. Aanvang 17.00 uur, toegang gratis.